___________________________________________________________________
Bežné bylinyV tejto kategórii sa nachádzajú bežné byliny, ktoré v prírode nájdete často a sú takmer všade, kde môžu byliny vyrásť. To ale neznamená, že sú nepoužiteľné. Mnoho z nich používajú liečitelia ako bežnú súčasť každého liečiva. Patria do všeobecnej znalosti ľudí.
Pustinný list je vysoká bylina, ale má len niekoľko listov, ktoré sa nachádzajú na jej vrchole. Už podľa názvu je jasné, že rastlina rastie na rôznych pustinách, ale nie je to nutné - darí sa jej aj na lúkach, stepoch a podobných otvorených priestranstvách. V lesoch ju nenájdete. Listy sa používajú na odstránenie vyrážok a vredov, tiež pomáha pri rôznych kožných ochoreniach. Stačí listom močeným vo vode po 30 minút potrieť miesto, ktoré chcete vyliečiť a do niekoľkých hodín sa bolesť zmierni a kožné ochorenie podľa možnosti úplne zmizne. Listov je však málo a dajú sa použiť len raz. Stonka má protizápalové účinky, mierni kašeľ a uľahčuje odkašľávanie. Koreň pustinného listu je prudko jedovatý pri kontakte s odokrytou kožou.
Starolesný mach vyzerá celkom ako obyčajný mach, ale skúsený pozorovateľ ich dokáže rozoznať podľa mierne svetlejšej farby. Z názvu poznáme, že tento mach rastie len vo veľmi starých lesoch, čo znamená, že takmer vo všetkých. Najviac však rastie v jadrách lesov, na prastarých kameňoch a stromoch. Mach je využiteľný pre liečiteľov - podporuje chuť do jedla, čistí a dezinfikuje žalúdok, lieči nechutenstvo, pomáha pri črevných chorobách, odstraňuje bolesti žalúdku a nevoľnosť, uvolňuje žalúdočné kŕče, preto je známy ako najlepšia rastlina na žalúdok. Treba si však dať pozor, mach jedia ako doplnok k výžive aj niektorí lesní predátori a tí sa neradi delia o svoje jedlo.
Žltá kôra je veľmi pletúci názov. Rastlina s kôrou nič nemá, len jej listy majú podobný vzhľad akoby zelená kôra stromu. Jej stonka je žltá. Hojne sa používa proti bolesti hrdla a zubov. V takmer každej domácnosti sa používa ako korenie, na dochutenie jedla, hlavne chlebu. Chlieb zo žltou kôrou je výborná pochúťka a dá sa ľahko zohnať. Rastlina rastie na okrajoch hustých lesov.
Quarradov lišaj, alebo zaužívaným ľudovým názvom
Kvarliš je veľmi zvláštne zafarbený štandardný lišaj - má totiž veľmi tropickú, výstražnú oranžovú farbu. Aj napriek tomu sa používa na pomáhanie - znižuje stres a posilňuje nervy. Pripravovať by ho však mal len expert, lebo z neho treba odstrániť silno jedovaté časti, ktoré sa pri žuvaní alebo prehltnutí ''aktivujú''. Smrť sprevádzaná veľmi silnými kŕčmi nastáva do dvoch hodín. Kvarliš je veľmi populárny u vojakov, ktorý ho pred bojom jedia, aby nemali veľký stres. Dá sa na ňom stať aj závislým a preto je Kvarliš bežná rastlina na čiernom trhu. Rastie pri jazerách a veľkých riekach.
Čerad je veľmi populárna ''burina''. Vyzerá veľmi obyčajne a mnoho ľudí seká burinu bez toho, aby si všimli, že zničili užitočný Čerad. Významne podporuje obranyschopnosť organizmu, potláča rôzne choroby, pomáha pri pľúcnych ochoreniach a kašli. Pri dusení sa dokáže zachrániť aj život. Je súčasťou inventára každého liečiteľa. Rastie všade, stačí sa pozrieť z okna a je veľká šanca, že v okolí aspoň jeden uvidíte.
Milveč je tmavozelená prízemná bylina. Rastie na podlaží lesov. Dá sa ľahko pomýliť za iné prízemné rastliny, ale zvláštny pach Milveču ho prezrádza. Jeho výťažky sú výborné na prečisťovanie organizmu, tiež zpevňuje a zhusťuje vlasy. Zo všetkých bežných rastlín je najmenej bežný, nenájdete ho nikde blízko ľudských obydlí, rastie len veľmi hlboko v lesoch.
___________________________________________________________________
DrevinyKlamlivo by sa mohlo zdať, že stromy sa nedajú v liečiteľstve využiť. Nesprávne - dajú a to veľmi účinne. Len treba vedieť na to ako. Na zozname sú bežné stromy, ktoré pozná každý podľa menu a možno aj vzhľadu, ale čo podľa liečivých účinkov? Spisujem len veľmi stručne.
Breza- brezová kôra sa hodí na liečenie kožných plesní, brezový odvar je dobrý na diétu (povaríme kilo brezovej kôry pol hodinu v piatich litroch vody, scedíme a odvar vlejeme do vane)
Dub- dubová kôra je dobrá proti zápalom, dokáže liečiť krvácanie ďasien a bolesti hrdla (treba uvariť dve lyžice drobno nasekanej kôry v pol litri vody, na slabom plameni nechať variť dve hodiny a precediť)
Gaštan- vhodný na prekrvovanie, zlepšenie látkovej výmeny (posekáme kilo gaštanov a varíme štvrť hodinu v štyroch litroch vody, potom odvar precedíme a nalejeme do vody na kúpanie)
Hloh- využívaný na reguláciu tlaku, znižuje aj zvyšuje tlak, posilňuje srdce a krvný obeh, pomáha prekrvovaniu všetkých častí tela, jeho listy, kvety a plody majú uvoľňujúci účinok na tráviaci trakt a podporujú chuť do jedla a zlepšujú trávenie, uvoľňuje nervy, odvar z plodov možno použiť na liečbu kožných ťažkostí
Lipa- využívaná na veľmi kvalitný liečivý čaj
Orech- upokojujúci účinok, orechy sú bohatým zdrojom dôležitých látok, vhodný na žalúdočné a črevné ťažkosti, proti parazitom, aj na vyrážky a kožné ochorenia
Smrek- ihličie obsahuje liečivé oleje a vitamíny, tiež pomáha pri nervozite
___________________________________________________________________
ZeleninaZelenina by sa mohla zdať ako nevhodná na ozajstné liečenie, ale skutočnosť je iná. Rovnako ako ovocie, v jednoduchosti spočíva účinnosť. Rôzne ''strašné ochorenia'' sa dajú vyliečiť jednoduchou zeleninou. Okrem vitamínov, ktoré pomáhajú všetkému, majú aj špeciálne účinky. Stručný opis, lebo každý vie ako zelenina vyzerá a popis netreba.
Brokolica- zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov, zabraňuje tvorbe rakoviny, obsahuje veľa vitamínov a predovšetkým železo
Cesnak- posilňuje imunitu, proti nádche, zapálenému hrdlu, kašlu a dýchacím ťažkostiam, napomáha vykašliavaniu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje krvný tlak, samozrejme veľa vitamínov
Cibuľa- posilňuje imunitu, brzdí zápaly, veľa vitamínov
Cvikla- reguluje krvný obeh, posilňuje vlasy, vitamíny, pri ochoreniach obličiek, posilňuje organizmus, liečba chrípky
Fenikel- podporuje trávenie, má upokojujúci účinok, zmierňuje žalúdočné kŕče
Kapusta- dobrá na predchádzanie rakovine, zlepšuje trávenie, proti depresii, zmierňuje bolesti
Mrkva- znižuje cholesterol, proti zápche, chráni zrak, dobrá regenerácia, vitamíny
Paprika- zlepšuje obranyschopnosť organizmu, chráni pred slnkom
Petržlen- vitamíny, posilňuje imunitný systém a zvyšuje chuť do jedla, regeneruje pokožku, uvoľňuje svaly
Rajčina- povzbudzuje apetít a zažívanie, znižuje krvný tlak, na liečenie porúch trávenia
Šalát- zlepšuje činnosť mozgu, pamäť, koncentráciu a spánok, povzbudenie trávenia, upokojuje
Špenát- na dobrý zrak, veľa živín, vitamíny
Zemiak- na tráviace ťažkosti, poruchy pečene a žlčových kameňov, podporuje hojenie kožných infekcií a poranení
___________________________________________________________________
OvociePodobne ako zelenina, dá sa hojne a kvalitne využiť na bežné liečenie a prevenciu všetkých chorôb. Ovocie treba jesť často, teda každý deň a pravdepodobne sa vyhnete chorobám!
Ananás- na trávenie, uzdravovanie, spaľovanie tukov, zabraňuje tvorbe tukov
Banán- výborné antidepresívum, na vytrvalosť, silu a sústredenie
Čerešne- pomáhajú udržiavať zdravú pokožku, čistia obličky
Hrozno- regeneruje pokožku
Jablko- regeneruje a očistuje organizmus, účinné je pri bolestiach hlavy a závratoch, podporuje odolnosť proti chorobám
Pomaranč- posilňujú obranyschopnosť organizmu
___________________________________________________________________
Vzácne rastlinyTieto rastliny sú extrémne vzácne a dajú sa nájsť len veľmi ťažko. Majú veľmi vysokú cenu a ich hľadaním sa zaoberá mnoho dobrodruhov. Pestovať ich je veľmi obtiažne, lebo vyžadujú zvláštne podmienky. Ich efekty ale stoja nazoaj za to.
________________
Diablov zub- Spoiler:
Diablov zub je vzhľadom veľmi zvláštna rastlina a dal by sa považovať za výstražný vzhľad (aj s menom), ale v skutočnosti ide o veľmi užitočnú rastlinu. Rastie len pri teplotách nad 40 až 50 a aj to len veľmi zriedkavo a pod zemou. Takéto teploty by sa museli udržať po celý čas rastu a tak Diablov zub nájdeme len v púštiach, najviac 10 až 20 centimetrov pod zemou. Pre liečiteľov, ale aj pre ostatných, má nevyčísliteľnú cenu. S rastlinou treba zaobchádzať veľmi opatrne a zo zeme ju bez poškodenia musí vytiahnuť skúsená osoba. Po vytiahnutí začne rastlina akoby krvácať - tento červený mok je v rastline obmedzený a tak sa musí zachytiť každá jedna kvapka. Zároveň je mok najvzácnejšia časť Diablovho zubu.
Predtým ako začnete zo zeme vyťahovať Diablov zub, musíte ho lokalizovať. Pre experta to nie je problém - v piesku sú malé hlboké dierky, ktoré vyzerajú akoby diery nejakého zvieraťa. Aby ste sa uistili, že naozaj nejde o žiadne zviera, stačí k dierke privoňať. Diablov zub má veľmi silný kyslý zápach a to vám udrie do nosa. Asi pol metra okolo dierky vykopete piesok, aby zostala len hŕba piesku, kde je Diablov zub. Táto časť je dôležitá, lebo akonáhle vytiahnete Diablov zub na vzduch, začne ''krvácať'' a všetky kvapky padajú do piesku a sú znehodnotené. Diablov zub nie je sám o sebe veľký, ale má hlboké korene (asi 3 metre do zeme). Spodná časť koreňov je bezcenná. Akonáhle vykopete polmetrový kruh okolo miesta, kde je Diablov zub, musíte cez piesok odrezať korene a hŕbu piesku aj s Diablovým zubom zdvihnúť a zabaliť do vreca. Dôležité je, aby sa Diablov zub nedostal na vzduch. Mok sa rýchlo znehodnotí a do pár minút je nepoužiteľný.
Jeho jednotlivé časti majú rôzne účinky:
1. Najvzácnejší červený mok (''krv'') - jednoducho posilňuje účinok čohokoľvek organického. Pridajte mok do akéhokoľvek elixíru, jedla, lieku alebo jedu a ich účinok bude extrémne zosilnený. Slabý jed sa zmení na smrteľný, silný jed ani nehovoriac, rovnako aj s inými vecami, ako napríklad lieky - slabý liek s mokom vylieči aj silné zranenia a choroby. V kombinácii s Valeánskym fluxom dokáže zregenerovať telové bunky pár minút po smrti, inými slovami oživiť mŕtveho pár minút po tom ako zomrie.
2.
Telo (''póry'') - silné afrodiziakum. Má využitie v liečiteľstve, ale aj v kulinárstve - je to luxusná ingrediencia do jedál. Navyše je to droga, na ktorej sa dá stať závislý. A to by pri vzácnosti tejto rastliny nebolo práve najvhodnejšie. Abstinenčné príznaky dokážu zložiť kohokoľvek.
3.
Korene (''vlasy'') - horná časť koreňov má energetický účinok. Ich žuvaním sa budete cítiť sviežejší a dodajú vám dosť energie. Tento účinok trvá niekoľko hodín, a potom energia akoby opadne a nastane silná bolesť hlavy.
________________
ČernecValeánsky flux